Her yıl, Yerküre milyarlarca ton doğal kaynağın kullanımına bağımlı durumdadır ve bu kaynaklar çok da uzak olmayan bir gelecekte tükenecektir. Bu nedenle, kullanım dışı kaldıktan sonra kurtulmayı düşündüğümüz şeyleri atık değil fırsat olarak görmeyi düşünmeye başlamalıyız.

 

Geri dönüşüm, döngüsel ekonominin doğal kaynakların korunmasına yardımcı olan anahtar parçalarından biridir. Yerkürenin 6 ana doğal kaynağına -su, hava, petrol, doğal gaz, kömür ve mineraller- ek olarak ger dönüştürülebilir materyaller “yedinci doğal kaynak” (“Seventh Resource”) olarak adlandırılırlar. Her yıl bu yedinci doğal kaynaklar sayesinde 700 milyon ton karbondioksit salımı korunmuş olur. 2030’a kadar bu oranın 1 milyar tona ulaşması öngörülmektedir. Hiç şüphe yok ki, geri dönüşüm gezegenimizin ve insanlığın geleceğinin korunması için verilen savaşta ön saflarda yer almaktadır.

 

2018 yılından beri kutlanmakta olan 18 Mart Küresel Geri Dönüşüm Günü, gezegenimizin birincil doğal kaynaklarının korunması için geri dönüşümün oynadığı önemli rolün farkına varmak ve kutlamak amacıyla oluşturulmuştur. Bugün tüm dünyanın küresel olarak bir araya geldiği ve gezegenimizi hayatımızın ilk sırasına koyduğumuz bir gündür.

Küresel Geri Dönüşüm Vakfı’nın (“Global Recycling Foundation”) bugün için 2024 Küresel Geri Dönüşüm Günü için belirlediği etiket #RecyclingHeroes’dir. Bu etiketle, her birimize hatırlatılan misyonun altını çizdiği iki önemli nokta vardır:

 

  1. Tüm dünya liderlerine geri dönüşümün küresel bir mesele olarak ele alınması gerekecek kadar önemli bir mesele olduğu ve ortak, katılımcı bir yaklaşıma acilen ihtiyaç duyulduğun söylenmesi,
  2. Dünyanın her köşesinde yaşayan insanlardan kaynakları israf etmek yerine dikkatle düşünmelerinin istenmesi. Bu gerçekleşene dek, geri dönüştürülmüş şeylere gerçek değerleri verilemeyecek ve hak ettikleri şekilde yeniden kullanım için tasarlanamayacaklardır.

Kaynak: