26.Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nın (COP26) Glasgow’da gerçekleştiği bugünlerde #İklimiçinbirleş ve #iklimadalet çağrısı gündemde.
31 Ekim – 12 Kasım tarihlerinde gerçekleşen COP26 boyunca ülke liderleri iklim kriziyle mücadele için alınan önlemleri ve karbon salımı azaltma hedeflerini paylaşıyor, ekonomi, enerji, bilim ve inovasyon gibi farklı temalarda görüşmeler yapılıyor.
COP26’nın resmî hedefleri dört maddede özetleniyor:
COP26 uzmanlar tarafından Paris İklim Anlaşması’nın test edileceği ilk zirve olarak tanımlanıyor. 2015 yılında Paris’te gerçekleşen COP21’de, bütün ülkeler küresel ısınmayı 1,5-2 dereceyle sınırlama konusunda anlaşarak Paris İklim Anlaşması’nı kabul etmişlerdi.
Paris İklim Anlaşması’nın onaylanması nelere işaret ediyor?
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi, 1992 yılında 100’den fazla ülke tarafından küresel emisyonları düşürmek ve iklim değişikliğe mücadele etmek için imzalandı.
2015 yılında Paris’te gerçekleşen COP21, bütün ülkelerin küresel ısınmayı 1,5-2 dereceyle sınırlama konusunda resmî olarak anlaştığı ilk zirve oldu.
Paris İklim Anlaşması 2015 yılında 195 taraf ülke ve Avrupa Birliği tarafından kabul edildi, 177 ülke tarafından imzalandı ve 55 tarafın anlaşmayı onaylamasıyla 2016 yılında yürürlüğe girdi.
Türkiye Paris İklim Anlaşması’nı, 22 Nisan 2016 tarihinde, New York’ta düzenlenen Yüksek Düzeyli İmza Töreni’nde imzaladı fakat TBMM’de onaylayarak yürürlüğe sokmadı. Paris İklim Anlaşması TBMM tarafından resmî olarak 7 Ekim 2021tarihinde onaylandı ve tanındı.
Araştırmalar, sektörlerin emisyonlarını azaltmaya yönelik hedeflerin iklim kriziyle mücadelede tek başına yeterli olmadığına, iklim değişikliğine karşı uyum önlemlerinin geliştirilmesinin önemine dikkat çekiyor. Uyum eylemleri, su kaynaklarının verimli kullanılması, kent ısı adasına karşı inşaat sektöründe dönüşüm, kentlerde uyum planlama çözümleri, kuraklığa dayanıklı tarım çözümleri ve sel gibi afetlere karşı dayanıklılık önlemleri gibi konuları kapsıyor.
Küresel bir sorun olarak iklim kriziyle mücadelede uluslararası işbirliği tek çözüm olduğu için, ve karbonsuz yeni bir küresel düzene adapte olabilmek adına iklim değişikliği konferansları ve resmî çıktısı olan Paris İklim Anlaşması hayati önem taşıyor.
Kaynaklar:
https://www.avrupa.info.tr/sites/default/files/2016-08/brochure_4_v2.pdf
https://www.mfa.gov.tr/paris-anlasmasi.tr.mfa
https://iklim.csb.gov.tr/paris-anlasmasi-i-98587
https://unfccc.int/process-and-meetings/the-paris-agreement/the-paris-agreement
https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-59096126
https://www.iklimhaber.org/turkiyede-iklime-uyum-eyleminin-sifreleri/