Dünya Saati, her yıl Mart ayının son Cumartesi gününde dünyanın karşı karşıya olduğu sorunlara dikkat çekmek amacıyla 190’dan fazla ülkede kutlanıyor. İnsanların ve gezegenin geleceği için bir hareket olarak nitelendirilen Dünya Saati, ilk kez 2007 yılında Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) öncülüğünde iklim değişikliğiyle ilgili farkındalık yaratmak amacıyla Sidney’de bir saatliğine ışıkların söndürülmesi ile başladı Daha sonraki yıllarda dünyanın farklı kentlerinde sembolik binaların ışıklarının söndürülmesi ile devam eden hareket, bu sembolik eylem ile de sınırlı kalmadı. Dünya Saati 2009 yılında en fazla kitlesel katılımın olduğu sivil toplum hareketi olarak kayıtlara geçti. Bu hareket kapsamında yürütülen bazı kampanyalar çeşitli ülkelerde, denizlerde petrol kirliliğinin denetlemesi, ormanlık arazilerin ve su kaynaklarının korunması, plastik yasakları gibi konularda yasal düzenlemelerin yolunu açtı.

26 Mart Dünya Saati günü, iklim ve gezegen için bir saatliğine ışıkların söndürülmesinin ötesinde, bu konuda çözümün parçası olmak için kampanyalara destek olmaya ve bireysel düzlemde de aşağıdaki gibi bazı yaşam tarzı değişiklikleriyle farkındalık sağlamaya yönelik bir çağrıda da bulunuyor:

1- Daha sürdürülebilir beslenin: Daha az et ve süt ürünleri tüketin. Beslenme biçiminizi çeşitlendirin. Mevsimsel ve yerel üretim gıdaları tercih edin.

2- Gıda atığını önleyin: Mümkünse toplu gıda alışverişi yapmayın, ihtiyaç kadar alın. Gıdayı doğru koşullarda saklayın. Yemek planına göre alışveriş yapın. Artan yemekleri yaratıcı bir şekilde değerlendirin. Atık gıdalarla kompost yapmayı düşünün. Bu konuda daha önce paylaştığımız yazıya göz atabilirsiniz.

3- Sorumlu bir şekilde seyahat edin: Toplu ulaşımı kullanın, daha da güzeli bisiklete binin ya da yürüyün. Araç kullanırken tasarrufu yöntemlerine dikkat edin. Tatillerde öncelikle yerel seçenekleri tercih edin. Uçuş yapacaksanız direk uçuşları kullanın.

4- Plastik kullanımını azaltın: Plastik poşete hayır deyin. Tek kullanımlık plastik şişe gibi ürünleri kullanmayın. Plastik ambalajlı ürünleri tercih etmeyin. Kozmetik ve bakım ürünlerinin çoğunda bulunan mikroplastikler konusunda dikkatli olun, doğa dostu ürünleri tercih edin.

5- Su tasarrufu yapın: Musluğu gereksiz yere açık bırakmayın. Duşlarınızı daha kısa tutun. Makineler tam dolu olmadıkça çalıştırmayın. Mümkünse yağmur suyu hasadı yapın, bitki sulamada kullanın. Sebze ve meyveleri musluk altında değil bir kasenin içindeki suyla yıkayın. Haşlama için kullandığınız suyu soğuduktan sonra sulamada kullanın. Arabanızı hortum yerine kova suyla yıkayın.

6- Enerji tasarrufu yapın: Kullanmadığınızda elektrikli ve elektronik eşyaları kapatın. Makineler tam dolu olmadıkça çalıştırmayın. Kıyafetlerinizi kurutma makinesinde değil asarak kurutun. Isıtıcı ve soğutucu ayarlarını bilinçli kullanın.

7- Doğal alanları koruyun: Ardınızda çöp bırakmayın, çöpünüzü toplayın. Doğa temizlik etkinliklerinde gönüllü olun. Kaya ya da dallar gibi doğal yapılara müdahale etmeyin, bunlar birçok bitki ya da hayvan için yaşamsal öneme sahiptir. Çevre dostu güneş kremi kullanın.

8- Bilinçli tüketici olun: Mümkünse sürdürülebilirlik sertifikalı ürünleri tercih edin. Palmiye yağı içeren ürünlere dikkat edin. Doğa dostu temizlik malzemelerini tercih edin.

9- Bilinçlendirmeye katkı koyun: Etrafınızdaki insanları bu konularda bilgilendirin.

10- Bilgilerinizi sürekli tazeleyin: Güvenilir kaynaklardan çevre ve sürdürülebilirlikle ilgili güncel haberleri takip edin.

Kaynak: https://www.earthhour.org/